Nöbetçi Eczaneler
22/09/2021

Uyuz Hastaligi

img \"Sarcoptes scabiei\" adi verilen bir cins parazitin sebep oldUgu kasintiIi bir cilt hastaligidir. Uyuz paraziti, derinin içine yerlestikten sonra tünel açarak ilerler. Açtigi tünel, disarldan bakildiginda zigzaglar halinde görülebilir. Tünelin içindeki hayvancik, bilhassa geceleri ve sicakta hareket eder; bu sirada müthis bir kasintiya sebep olur. Kasinan yerler zedelenerek kanar. Zamanla kanayan yerler iltihapianarak kabuk baglar.

* Tedavi ve Tedavide dikkat edilecek hususlar:
- Uyuz olan bir kimse ile yakin temasta bulunmaktan kaçinmali; tedavi mutlaka bütün aile fertlerine ayni anda tatbik edilmelidir.
- Tedavide Wilkinson pomat, Kwell, Scabin gibi ilaçlar oldukça etkilidir.
- Hasta önce keseli bir banyo yapmali, kurulandiktan sonra doktorun verdigi ilaci tepeden tirnaga bütün vücuduna ovarak sürmeli ve elbiselerini giymelidir.
- Bir gün (24 saat) sonra yikanmadan ayni sekilde ilacini ovarak sürmelidir.
- Bir gün sonra iyice yikanmali; ilacini sürmeden yeni iç çamasirlarini ve yeni elbiselerini giymeli; eski çamasirlarini yatak çarsaflari ile birlikte kaynatarak yikatmali ve ütületmelidir.
- Iyilesme görülmedigi takdirde on gün sonra tedavi tekrarlanmalidir.
- Uyuzun kaynagi genelde hasta insanlardir. Ayni yatakta yatmakla ve siki temasla geçer. Dolayli bulasma çok nadirdir.
- Uyuzun evcil hayvanlardan ve hububat (arpa, bugday, misir, fasulye gibi) tozlarindan bulasan cinsleri de bulunmakla beraber, insanda fazla yasama sanslari yoktur.
- Belirtileri 3-4 günde siddetlenip kendiliginden iyilesme gösterir. Tedavi için sirkeli veya tuzlu su banyosu yeterlidir.

DIKKAT:
Tedavi basarili oldugu halde kasinti bir hafta kadar devam edebilir. Bu sebepledir ki, ikinci tedavi on gün sonra tekrarlanmaktadir.