Nöbetçi Eczaneler
07/02/2022

Egzema Cilt Bakimi Güzellik

img Atopik dermatit, egzema diye de adlandirilan alerjik deri hastaligidir. Genel olarak çocuklarin %1-3' ünde görülen bu rahatsizlik, annesinde alerjik hastalik olan yeni doganlarda %27 oraninda görülür. En sik görülme yasi 1 yastir. 2 yasindan sonra genellikle kaybolur. Çocuklarin yaklasik yarisinda ergenlik çagina kadar devam edebilir. Bir kisminda ise hastalik tamamiyla geçmez. 1 yasindan sonra ortaya çikanlarin uzun yillar sürmesi söz konusudur.

Bulgular, Tani
Kasinti, bazen gerginlik klasik bulgularidir. Genel olarak belirtiler ufak pullanmalar tarzindadir, eger bakteriyel ya da viral enfeksiyon eklenirse sulanma bulgulari olusur. Yeni doganlarda atopik dermatit genellikle yüzde ve kulak arkasindaki pililerde, dirseklerde, dizlerin arkasinda ve popolarinda görülür. Yüzde özellikle göz kapaklarinin birlestigi çizgilerde (Dennie hatti) görülür.

Çocuklarda kol ve bacaklarin dis yüzünde görülür. Çocuk ve ergenlerde, deri belirtilerinin olmadigi alana sert bir cisimle basildiginda beyaz dermografizm denilen beyaz renkli bir kabariklik olusur. Bu süpheli durumlarda doktorlar tarafindan atopik dermatit tanisi koymak için uygulanan bir yöntemdir. Daha yararli bir test ise kanda IgE antikorlarina bakmak ve alerji deri testi yapmaktir. Deri testi gidalar, ev tozu akarlari, hayvan tüyleri, polenlerle yapilir.

Tedavi
Eger hastanin bir gidaya duyarliligi saptandi ise bu gida mutlaka diyetinden çikarilmalidir. Eger bu gida süt gibi vazgeçilmez bir besin ise alerji uzmaniniz bunun yerine kullanabileceginiz seçenekler hakkinda sizi bilgilendirir. Eger sorumlu olan, çevresel bir faktörse onlardan da kaçinmak gerekir. Ilik su banyosu ve kokusuz sabunlar kasintiyi azaltir. Bir havlu ile sürtmeksizin hafifçe kurulanir ve hemen nemlendirici krem sürülür.

Siddetli belirtiler için kortizonlu kremler kullanilabilir. Fakat bu kremler kesinlikle yüzdeki belirtilere uygulanmamalidir. Antihistaminikler derideki kasintiyi önlemektedir. 12 yasin altindaki çocuklarda uyku hali yapmayan ve uzun etkili antihistaminikler kullanilmalidir. Tirnaklarinizi kisa kesiniz.Yumusak ve pamuklu giysilerin kullanmasi uygundur. Deterjanlar hafif ve parfümsüz olmalidir. Eger belirtilerde sulanma olursa hasta mutlaka doktoruna basvurmali ve gerekli olan antibiyotikleri kullanmalidir.

Hastaligin Gidisi
Çocuklarin 1/3' inde bu hastalik tamamen geçer ve diger alerjik hastaliklar da gelismez. Diger 1/3' inde hastalik geçer, ama alerjik rinit ve/veya astim gelisebilir. 1/5' inde yillarca sürebilir. Çok daha az bir kisminda ise hem deri belirtileri devam eder hem de buna alerjik rinit ve/veya astim eklenebilir. Tüm bunlara ragmen hastalarin nasil gidecegine dair kesin bir sey söylemek mümkün degildir. Siki bir sekilde diyet, çevresel faktörlerin kontrolü, tedavi takibi yapilmalidir.

Asagidaki tedavi yöntemi sizin için uygun olabilir.
• Diyetinizden süt ve tüm süt ürünlerini çikarin.

• Günde iki kez 500 mg kus üzümü yagi veya bulamiyorsaniz 50ser gram kus üzümü yiyin. 12 yasindan daha küçükler için miktarlarin yarisini verin. Buna 6-8 hafta devam edin.

• Sizi rahatlatacak herhangi bir yöntem bulun, bu hipnoz olabilir. Hipnozun allerjik durumlarda fayda sagladigini ortaya koyan sonuçlar vardir.

• Kaplicalar egzamada son derece faydali olabilir. Bunun için uzun süre her gün kaplica suyu ile yikanmaniz gerekir. Bu süre içerisinde ilaç kullanmamaniz daha iyi olabilir.

• Sari sabir bitkisinden elde edilen krem ve nergis losyonu etkilenen bölgelere sürülebilir.

• Protein tüketiminizi azaltin, günlük kalori aliminizin %10unu geçmesin. Protein kaynagi olarak hayvansal ürünler yerine bitkisel ürünleri tercih edin.

• Dogal sartlarda yetistirilmis sebze ve meyveleri tüketin, suni gübre ve ilaçlarla yetistirilen besinlerden uzak durun.

• omega-3 yag asitlerini daha fazla tüketin.

• hidrojenize veya kismen hidrojenize yaglardan kaçinin (margarinler, hamburger yaglari...)

• banyodan sonra sadece kurulanin, derinizi ovalamayin.