Nöbetçi Eczaneler
22/09/2021

Gebelikte Amniyosentez

img ♀ Amniyosentez (amniosentez) çesitli yöntemler ile bebegin amniyon kesesinin içine girilerek bir miktar sivi alinmasi demektir. Amniyon mayii gebeligin 12. haftasina gelindiginde yaklasik 50 ml civarinda, 16-20 gebelik haftalarinda 200-400 ml civarindadir. 36-38. gebelik haftalarinda 1 litre olan miktar doguma dogru bir miktar azalma gösterir.

♀ Amniyon mayii karakteri ve biyokimyasal yapisi sürekli bir degisim içindedir. Bu mayii dinamik bir yapidir. Fetusa ait pekçok hücre ve salgi bu materyal içinde yer alir. Amniyosentez ile elde edilen mayii içerindeki fetus kaynakli hüceler ile genetik bazi bozukluklar arastirilir. Sivi kismi ise bebegin metabolizmasi hakkinda bilgi verir.

√ Amniyosentez yapilmasini gerektiren durumlar :
♀ Amniyosentez kromozom anomalilerinin, metabolik hastaliklarin, genetik hastaliklarin saptanmasi ve fetusun olgunlasmasinin degerlendirilmesi maksadi ile yapilir. Amniyosentezin gerekli oldugu durumlar sunlardir:
• 35 yastan büyük anne adaylari (eskiden bu durumda her zaman amniyosentez yapilirken artik sadece tarama testlerinde süpheli sonuç çikan gebelere önerilmektedir)
• Erken tani testlerinde bebek ile ilgili problem riski yüksek çikanlar
• Daha önceden Down sendromlu yada baska bir genetik problemli bebek doguranlar
• Bebegi etkileyebilecek kalitsal hastaligi olanlar
• Beyin ya da omurga problemli çocuk doguranlar
• Anne ya da baba adayinda genetik problem açisindan aile öyküsü pozitif olanlar
• 3 ya da daha fazla sayida düsük yapanlar
• Ayrica gebeligin ileri dönemlerinde bebegin akciger gelisimini tamamlayip tamamlamadigini anlamak maksadi ile de yapilabilir.

√ Klasik Amniyosentez :
• Klasik amniyosentezde 16-20 gebelik haftalarinda yaklasik 20 ml sivi alinarak yapilir. Islem lokal anestezi altinda steril sartlarda ve ultrason esliginde yapilir.Çogu zaman tek bir igne darbesi ile girildiginden lokal anestezi yapilip yapilmamasi tartismalidir.Önemli olan siviya kan karismamasidir. Komplikasyonlarina bakildiginda bunlardan en önemlisi bebegin kaybedilmesidir.

• Amniyosentez fetal kaybi %0,3-1,0 oraninda arttirmaktadir. Komplikasyonlar annede, rahimde, plasentada ve fetusda olmak üzere 4 baslik altinda incelenir. Annede cilt altina kanama, barsak veya mesane zedelenmesi ve enfeksiyon olabilir. Amniyosentez rahim dokusunda kanamalara ve rahimde kasilmalara yol açabilir. Yine isleme bagli olarak plasentada kanama, enfeksiyon görülebilir.

• Fetusda yarattigi komplikasyonlar ise düsük ya da erken dogum, fetusun igne ile isabet almasi sonucu sakatlik ya da gelisme geriligi olarak sayilabilir. Ancak tüm bu komplikasyonlar son derece nadir görülürler. Islem sonrasi anne adayi en az 24 saat gözlenmelidir.Eger kan uyusmazligi var ise islem sonrasi koruyucu tedavi yapilmalidir.

√ Erken Amniyosentez : Gebeligin 10-14. haftalarinda yapilan amniyosentezdir. Oldukça yeni bir tekniktir. Daha erken dönemde tani konulmasini sagladigi halde islem sonrasi düsük olasiligi yüksektir. Fetal kaybi % 2.5-4.0 arttirir.

√ Geç Amniyosentez : 24. gebelik haftasindan sonra yapilan amniyosentezdir. Amaci anomalilerin tespitinden çok bebegin akciger gelisiminin saptanmasidir. Günümüzde kullanim alani kalmamistir.