Nöbetçi Eczaneler
22/09/2021

Boyun Ağrıları Fibromiyalji Boyun Fıtığı

img Boyun agrilari bel agrilari kadar sik görülmez ama boyun fitigi boyun kireçlenmesi servikal strain her yas grubunda karsilasilabilen yasam kalitesini düsürüp is gücü kaybina neden olabilen önemli bir sorunlardir. Yanlis durus, psikolojik stres, soguga maruz kalmak, yorgunluk gibi etkenler boyun bölgesinde agri nedenidir. Uzun süreli bilgisayar - daktilo kullananlar, sürekli tek noktaya odaklastiklari için boyun kaslarinin yeterince hareket etmemesi sonucu agri çekerler.

Boyun agrisi nedenleri 3 temel grupta incelenebilir:
- Kas iskelet sistemi kaynakli mekanik nedenler
- Boyun disi bölgelerin hastaliklarinin neden oldugu agrinin boyun bölgesinde hissedilmesi (yansiyan agri)
- Boyun bölgesini tutan yangisal, enfeksiyöz ve tümöral hastaliklar.

Akut boyun agrisinin en sik nedenleri:
- Boyun fitigina bagli agri ataklari
- Miyofasiyal agri sendromu
- Boyun bölgesindeki yumusak dokularin zorlanmasi (Servikal strain)

Kronik boyun agrisnin en sik nedenleri:
- Boyun kireçlenmesi
- Sik görülen bazi iltihapli romatizmal agrilar (Ankilozan Spondilit, Romatoid artrit) Fibromiyalji : Özellikle stres boyun kaslarinda kasilmaya neden olur ve boyun agrisi ve gerilim bas agrisi ortaya çikar. Bu sekilde ortaya çikan agrilarda kas gevseticilerin yani sira bölgeye yapilan enjeksiyonlar, gevseme egzersizleri, fizik tedavi yapilmasi ve antidepresan ilaç verilmesi yoluna gidilir. BOYUN FITIGI : Belde oldugu gibi boyunda da fitik olabilir. Omurlari birbirinden ayiran diskler yari eklem sayilirlar. Disk ortasinda jel kivaminda bir madde ve bunun çevreleyen yastikçiklardan olusur. Bu yastikçiklardan daha dista olanlar içtekilerine göre serttirler. Yasin ilerlemesi ve travmaya maruz kalma durumlarinda bu yastikçiklar yipranmaya baslar.

Distaki tabaka giderek incelir, ani yapilan ters bir hareket sonrasinda yirtilir. Içteki jel kivamindaki madde bu yirtiklardan disari dogru kayarak, omurilikten çikip kolumuza giderek o bölgelere hareket emri veren veya o bölgelerin duyusunu algilamanizi saglayan sinirinize baski yapar. Böylece boyun-kol agrisi ve o kolumuzda uyusma, karincalanma, bazen de güçsüzlük hissederiz.

Böyle durumlarda ilaç tedavisinin yani sira öncelikle istirahat, daha sonra fizik tedavi, yetmedigi durumda ise son zamanlarda gelisen tekniklerle bölgeye igne (epidural steroid enjeksiyonu) veya kateter (epidural lizis) adi verilen ince sondalarla girilerek ilaç verilmesi, bu da olmadigi taktirde cerrahi girisim gerekebilir. Hasta düzenli olarak boyun egzersizlerini yaparak ve boyun koruma prensiplerine uyarak agrinin sik tekrarlamasini önleyebilir.

BOYUN KIREÇLENMESI : Servikal omurgayi meydana getiren yapilarin(kemik, bag, kas) yozlasmasi sonucu ortaya çikan ve buna bagli sinir ve damarsal bozukluklari da içeren klinik bir tablodur. Nedenlerinin yaslanma, mikro travmalar, makrotravmalar, durus bozukluklari ve genetik faktörler oldugu düsünülmektedir. Boyun agrisi, kola yayilan agri, bas agrisi, boyunda tutukluk, kolda güçsüzlük - hissizlik- yanma- batma, ellerde zayiflik- beceri azalmasi- uyusma- karincalanma, kulak çinlamasi, bas dönmesi ve bulanik görme gibi yakinmalara neden olabilir.

Boyun kireçlenmesine bagli agrinin tedavisinde kullanilan yöntemler:
o Istirahat
o Boyun korsesi
o Ilaç tedavisi
o Fizik tedavi
o Egzersiz
o Enjeksiyon yöntemleri
o Egitim

FIBROMIYALJI : Fibromiyalji; süregen agri, tutukluk, yorgunluk ve vücudun bazi noktalarinda derin hassasiyet ile tanimlanan bir hastalik grubudur. Siklikla 30- 60 yaslari arasinda ve kadinlarda görülür. Agri, yaygin olmakla birlikte siklikla boyun ve bel bölgesinin derin dokularinda hissedilir. Omuz, dirsek, diz ve ellerde de agri olabilir. Bas agrisi siklikla eslik edebilir. Hasta, el ve ayaklarinin sis oldugundan yakinabilir. Ancak sislik siklikla saptanamaz.

Sabahlari dinlenmeden uyandigini ifade eden hasta sayisi oldukça fazladir. Yakinmalar soguk ve/ veya nemli hava, yorgunluk, psikolojik gerginlik ve hareketsizlikle artarken sicak ve kuru havada, masaj ve aktivite ile azalir. Fibromiyalji genellikle kendisinden ve çevresinden beklentileri fazla olan kisilerde görülür. Fibromiyalji hastaliginda tedavi oldukça güç ve yavastir. Hastalik genellikle yillar boyu devam eder. Çesitli tedavi programlari ile geçici bir rahatlama saglanabilir. Ancak yakinmalarin tamamen kaybolmasi nadirdir. Tedavide 1. basamak hastaya hastalik hakkinda bilgi vermektir. 2. basamagi ise agriyi geçirme ve fonksiyonu artirmaya yönelik tedavi girisimleri (ilaç tedavisi, fizik tedavi ve egzersiz) olusturur.

SERVIKAL STRAIN : (Boyun bölgesindeki yumusak dokularin zorlanmasi): Travma ve durus bozuklugu sonucu gelisen, boyunda tutukluk ve lokal agri ile karakterize bir tablodur. Masa basinda çalisanlarda oldugu gibi boynu uzun süre ayni pozisyonda tutmak, yatarak televizyon seyretmek, uygun olmayan yastik ve yatakta yatmak gibi nedenler boyunda zorlanmaya yol açabilirler. Kaslarda kasilma geliseceginden boyundaki normal olan egrilik azalir, boyun hareketleri agrili ve kisitli olur. Boyna yönelik radyolojik tetkiklerin sonucu genellikle normaldir.Tedavi; ilaç, fizik tedavi ve egzersiz yöntemleri ile mümkündür.