Nöbetçi Eczaneler
22/09/2021

Bel Fitigi Agrilari Teshisi Tedavisi

img BEL FITIGI : Bel fitigi beldeki omur kemikleri arasinda bulunan ve adeta bir amortisör gibi görev yapan disk adi verilen kikirdaklarin fitiklasmasi sonucu ortaya çikan bir rahatsizliktir. Fitiklasan disk sinirleri sikistirir. Hastalik böylelikle kendini belli eder.

Bel Fitiginin Belirtileri
Bel ve bacak agrisi en belirgin sikayettir. Bacak agrisiyla birlikte bacaklarda uyusma ve hastalik ilerledikçe kuvvet kaybi da ortaya çikabilir. Bazen orta hattan omurilik kanalina dogru uzanarak sinirleri sikistiran büyük bel fitiklarinda idrar ve büyük abdestini tutamama veya yapamama gibi bozukluklar da ortaya çikabilir. Hastaligin bu derecede ilerlemesine müsaade edilmemeli, zamaninda müdahale ile uygun bir tedavi gerçeklestirilmelidir. Bel fitiginda bel ve bacak agrisi yürümekle, is yapmakla ve ayakta kalmakla, öksürmekle artarken sert yatakta yatmakla azalabilir.

Bel Fitigindan Korunmak
Diger hastaliklarda oldugu gibi bel fitigina da yakalanmamak en iyisidir. Yani tedbirler hastaliga yakalanmadan önce alinmalidir. Kisi hiçbir zaman çok agir bir yükü kaldirmamali, bir yük kaldiracaksa mutlak surette dizlerini kirarak o cismi yerden almali ve o sekilde kaldirmalidir. Yani belden egilerek kaldirmamalidir. Uzanarak hiçbir cismi almamalidir. Mesela raftan kitap alirken uzanmamalidir. Daima cisimlere yaklasarak, arada mesafe birakmaksizin almalidir. Saglikli iken bel ve karin adalelerini güçlendirici egzersizler yapmak yararli olur.

Bel Fitiginin Teshisi
Bel ve bacak agrisi ile seyreden hastaliklar çok çesitlidir. Bu nedenle öncelikle teshisin ne oldugu net olarak ortaya konmalidir. Çünkü tedavide basariya giden yol her seyden önce dogru teshisten geçer. Bunun için de ilgili uzman hekime müracaat etmelidir. Hekim hastanin sikayetlerini dinleyecek, muayenesini yapacak ve hastaligiyla ilgili tüm tetkik ve tahlilleri yaptiracaktir. Gerekirse bilgisayarli tomografi manyetik rezonans gibi ileri tetkik yöntemlerine basvurulacaktir. Neticede bel fitigi olup olmadigi, bel fitigi ise hangi safhada oldugu net olarak ortaya konacaktir.

Bel Fitiginin Tedavisi
Bel fitigi rahatsizligi bulunan bir hastada tedaviye geçmeden önce hastaligin hangi safhada oldugunu iyi bir muayene ve ileri tetkik metotlari ile net olarak tespit etmek gerekir. Bundan sonra pratik olmasi açisindan hastalar cerrahi müdahale gerekenler ve cerrahi müdahale gerekmeyenler diye iki büyük gruba ayrilabilirler. Bel fitigi gelisiminin erken dönemlerinde konservatif tedavi adi verilen cerrahi disi tedavi yöntemleri uygulanir. Bu safhada hastaya bütün dünyada agri kesici, adale gevsetici ve antienflamatuar ilaçlar verilir. Sert yatak istirahati tavsiye edilir. Fizik tedavi yapilabilir. Lazer ile tedavi cihetine gidilebilir. Ciltten birtakim girisimlerde bulunulabilir.

Bel fitigi hastaliginin tedavisini bir ekip isi olarak görmekte yarar vardir. Nörosirüji, Nöroloji, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzman Doktorlar ile Diyetisyen, Psikolog ve Fizyoterapistler bu ekibin içinde yer almalidir. Gerektiginde diger bazi branslardaki uzman doktorlarin görüslerine de müracaat edilmelidir. Bütün bu prensipler ve modern imkanlar kullanilarak hastalarin büyük bir kismi ameliyat harici metotlar kullanilarak tedavi edilebilir. Prensip olarak cerrahi müdahale son çare olarak düsünülmelidir. Ancak hastalik ilerlemis ve yapilan muayenede bazi sartlar tesekkül etmis ise o zaman ameliyat karari verilir. Bu karari verirken cerraha bilgisayarli tomografi veya manyetik rezonans görüntüleme metodu büyük oranda yardimci olur.
Bu konunun uzmani olan doktor kesin olarak ameliyata karar vermis ise, artik ameliyati geciktirmemek gerekir. Çünkü gecikme neticesinde bazen felce kadar giden telafisi imkansiz birtakim problemler ortaya çikabilmektedir. Buna karsilik zamaninda yapilan, uygun ve yeterli bir cerrahi müdahale hastayi ömür boyu rahat ettirebilmektedir