Nöbetçi Eczaneler
22/09/2021

Çiçek Hastalığı Smallpox Variola Virüsü

img Çiçek hastaligi uygulanan asilama programlari sayesinde 1977 yilinda tüm dünyadan kaldirilmistir. Çiçek hastaligi, Variola virüsü tarafindan meydana getirilmektedir.

Hastaligin kuluçka süresi, virüs alindiktan sonra ortalama olarak 12 gündür, ancak bu süre 7-17 gün arasinda degisebilir. Hastaligin baslangicinda görülen sikayetler ve bulgular yüksek ates, halsizlik, bas ve sirt agrisidir.

Hastalarda tipik olarak kirmizi döküntüler görülür: Döküntüler en çok yüz, kollar ve bacaklarda ortaya çikar. Döküntüler düz (kabarik olmayan) ve kirmizi lekeler seklinde baslar ve genelde tüm hepsi ayni zamanda baslar.

Ikinci haftada bu düz-kirmizi lekelerin içi püy (cerahat) ile dolmaya ve kabuk baglamaya baslar. Üç dört haftanin sonunda da döküntüler kabuk baglar, ayrilir ve düsmeye baslar. Hastalarin çogunda tamamen iyilesme görülmesine ragmen, %30 kadar hastalik ölümle sonuçlanabilir.

Hastaligin kisiden kisiye geçisi, hastalikli kisiden çikan virüs içeren tükrük parçaciklari ile olur. Çiçek hastaligi olan kisilerde bulastiricilik hastaligin ilk haftasinda en yüksek düzeydedir: çünkü bu ilk hafta içerisinde tükrükte çok miktarda virüs bulunmaktadir. Ancak bulasicilik döküntüler tamamen dökülüp ortadan kalkana kadar da devam edebilir.

Çiçek hataligina karsi uygulanan rutin asilama programlari 1972 yilinda sona erdi. 1972 yilindan önce veya 1972 yilinda çiçek asisi yapilmis olan kisilerin, su an bu hastaliga karsi dayanikliliklari (bagisik olup olmadiklari) tam olarak bilinmemektedir yani belirsizdir. Dolayisi ile su an herkesin çiçek hastaligina karsi duyarli oldugu kabul edilmektedir.

Çiçek hastaligina karsi toplumun asilanmasi su an için önerilmediginden, çiçek asisi üretimi yapilmamaktadir.

Çiçek virüsüne maruz kalan kisilerde; eger asilama 4 (dört) gün içerisinde yapilirsa hastaligin siddeti azalabilir veya hastalik hiç görülmeyebilir. Çiçek asisi, vaccinia adi verilen ve variola dan farkli canli virüs içeren bir asidir. ASI VARIOLA (ÇIÇEK) VIRÜSÜ IÇERMEMEKTEDIR.

Çiçek hastaliginin tedavisi bulunmamaktadir, ancak su an için asi üretimi faaliyetleri ve tedavi edici ajanlarin gelistirilmesine yönelik çalismalar bulunmaktadir.

Çiçek hastaligina yakalanan kisilere destekleyici tedaviler önerilmelidir (serum takilmasi, ates düsürücü ve agri kesici ilaç verilmesi gibi). Çiçek hastaliginin üzerine bakteriyel bir enfeksiyon gelismememesi için antibiyotik kullanilabilir.