Nöbetçi Eczaneler
22/09/2021

Bademcik İltihabi Tonsilit Tonsillektomi

img Bademcik (tonsil) nedir? : Bademcikler, bogazimizin her iki yaninda bulunan yapilardir. Bademcikler, bogaza giren bakteri ve virüs cinsi mikroplari yakalarlar ve vücudun mikroplarla savasmasina yardimci maddeler olan antikorlari üretirler. Bademcikleri, çocugunuzun bogazina bir fenerle bakarak görebilirsiniz. Bademcik iltihabi (tonsilit), bademciklerin mikroplarla karsilasmasi ve sismesi sonucunda gelisir. Eger çocugunuzda sürekli veya sik tekrarlayan bademcik iltihabi varsa, doktorunuz bademciklerin alinmasini önerebilir. Çocuklar bademcikleri alindiktan sonra daha sik hastalanmazlar; çünkü, vücutta bademcik gibi görev yapan baska dokular mikroplarla savasan maddeleri yeterince üretebilirler.

Bademcik iltihabinin (tonsillit) belirtileri nelerdir?
Çocugunuzda bademcik iltihabinin (tonsilit) asagidaki belirtilerinden biri veya birkaçi bulunabilir :
• bogaz agrisi
• yutkunma sirasinda agri veya rahatsizlik hissi
• kötü agiz kokusu
• ates
• sesinde çatallanma
• boyundaki lenf bezlerinde sisme
• Eger çocugunuzun bogazina bakarsaniz, bademciklerin kizarmis ve sismis olduklarini görebilirsiniz. Bazen de, bademciklerin üzeri beyaz veya sari renkli bir maddeyle kaplanmis gibi olabilir. Çocugunuzun bademciklerinin iltihapli olup olmadiklarini anlamayabilirsiniz; eger bademcik iltihabindan süpheleniyorsaniz doktorunuza basvurunuz.

Bademcik iltihabinin tedavisi (tonsilit)/ Ameliyat ne zaman gerekli?
Antibiyotikler sayesinde artik her bademcik iltihabinin standart tedavisi, eskiden oldugu gibi ameliyat degildir. Ancak, sik tekrarlayan bogaz agrisi ve bademcik iltihabi halinde bunu bir doktorun degerlendirmesi gerekir. Doktorunuz streptokok enfeksiyonu olup olmadigini arastirmak üzere bogaz kültürü yapilmasini isteyebilir. Streptokoklar, iltihaplanmaya neden olan bakteri türü mikroplardir. Bakterilerin neden oldugu iltihaplarda da antibiyotik tedavisi iyi sonuç verir.

Doktorunuz asagidaki durumlardan biri veya birkaçinin bulunmasi halinde bademcik ameliyati önerebilir :
• çocugunuzun solunumunu engelleyecek derecede bademciklerin büyümüs olmasi
• çocugunuzda yutkunma güçlügü bulunmasi
• sik tekrarlayan bogaz agrisi
• sik tekrarlayan bogaz iltihaplanmasi
• bademcik iltihabinin orta kulak iltihabi, sinüzit, vs. gibi komplikasyonlara neden olmasi

Bademcik ameliyati (tonsillektomi) sirasinda neler olur?
Ne kadar sik yapiliyor veya basit görünüyor olursa olsun, her ameliyat çocuk ve ebeveynler için genellikle korkutucudur. Onu nelerin bekledigini anlatarak, çocugunuzun kendini ameliyata hazirlamasina yardimci olabilirsiniz.

Bademcik ameliyatinda :
çocugunuz, genel anestezi verilerek uyutulacaktir. Bu, ameliyatin bir ameliyathanede yapilacagi ve çocugunuzun ameliyat sirasinda bir anestezi uzmani tarafindan izlenecegi anlamini tasir. çocugunuz yaklasik 20-30 dakika süreyle uyuyacaktir. cerrah, bademcikleri çocugunuzun agzinin içinden alacaktir. Bademcik ameliyati için deride bir kesi yapilmasina gerek yoktur.
cerrah, bademcikleri bulunduklari yerden bazi kesiler yaparak çikartacak ve kanamayi durduracaktir.
Çocugunuz uyanma odasinda ayilacaktir. Solunum güçlügü veya kanama belirtisi olmasi halinde tekrar ameliyathaneye alinmasi gerekebilir. Genellikle hastanede toplam kalis süresi 5-10 saat arasinda olmaktadir. Yeterli sivi gida almaya baslamayan, 3 yasin altinda olan ve bayilma nöbetleri gibi sürekli bir hastaligi bulunan çocuklar hastanede bir gece kalacaktir. (tonsilit) (tonsillit)

Diğer 'Çocuk Sağlığı' Yazıları