Nöbetçi Eczaneler
22/09/2021

Intestinal Atreziler 1

img intestinal atreziler kongenital ince barsak obstruksiyonlarinin en sik nedenidir. Yenidogandaki tüm ince barsak tikanikliklarinin 1/3ü atrezilere baglidir. 2700 canli dogumda bir görülür. 1/330 - 1/2000.
SINIFLAMA : Duodenal atreziler ampulla vateri proksimalinde veya distalinde olabilirler. Distal atreziler daha siktir. Duodenal tikanikliklar kord - tipi duodenal atrezi , doudenumun bir kisminin yoklugu , windsock deformitesi (web) ve anüler pankreas olarak siniflandirilabilirler.

Jejunoileal atreziler dört sinifa ayrilirlar. ( Martin & Zerella siniflamasi )
1 - Tip 1 atrezi ( %20 ) : intraluminal diafram mevcut. Barsak duvarinin bütünlügü devam ediyor.
2 - Tip 2 atrezi ( %35 ) : Kord benzeri segment varligi . iki atretik barsak segmenti arasinda fibröz bir kord var.
3 - Tip 3A atrezi ( %35 ) : Mezenter defekti. Iki atretik uç tamamen ayrik ve mezenterde V seklinde defekt mevcut.
4 - Tip 3B atrezi ( %4 ) : Apple peel deformitesi. Asiri mezenter defekti ile birlikte distal ileum tek bir damardan (ileokolik arter) besleniyor ve damar etrafinda sarmal olusturmus.
5 - Tip 4 atrezi ( %6 ) : Multipl atreziler.

Mideden rektuma kadar multipl atreziler görülmesi durumunda otozomal resesif geçisli bir herediter sendrom akla gelmelidir. ( Kanadada Fransiz kökenlilerde ). Kolonik atreziler tüm intestinal atrezilerin %5ini olustururlar ve en sik olarak transvers kolonda görülürler.

PATOLOJI : Makroskopik olarak proksimal segmentte belirgin dilatasyon ve distal segmentte kollaps vardir. Buna karsin distal segment çapi ve fonksiyonu normaldir. Tip 1 ve 2 atrezilerde distal segment normal uzunlukta, tip 3 ve 4 atrezilerde ise belirgin derecede kisadir. Proksimal duvardaki hipertrofi ve dilatasyon in utero peristaltik yükü gösterir. Histolojik olarak proksimal segment villus yapisi normalken, distal segmentte villus hipertrofisi vardir. Proksimal ve distal kör uçlarda asetilkolinesteraz aktivitesi yoktur, kolinerjik ganglionlar ve sinirler tanimlanamaz ve kas tabakasinin yerini skar dokusu almistir.

EMBRIYOLOJI VE PATOGENEZ : Duodenum hepatobiliyer agaç ve pankreasin farklilasmasi 3. gestasyonel haftada baslar. Bu sirada duedonum içi epitel ile dolu kati bir yapidir. 3 - 4 hafta içinde vakuolizasyona ugrar ve lümeni olusur. (Tandlerin rekanalizasyon teorisi ). Duodenal atreziler rekanalizasyonda meydana gelen bir defekte bagli olarak ortaya çikarlar.

Buna karsin jejunoileal ve kolonik atrezilerin olusumu, barsaklar kölomik bosluga döndükten sonra olusan vasküler kazalar sonucudur. Bunu destekleyen bulgular :
1 - Atrezilerin distalinde mekonyum, yutulan verniks kazeozadan kaynaklanan skuamoz epitel (skuam) ve lanugo killari bulunmustur.
2 - Intra uterin vasküler kazaya yol açan invaginasyon, volvulus, herniasyon ve lokal inflamasyonlarda ince barsak atrezisinin eslik ettigi görülmüstür.
3 - Deneysel fetal intestinal devaskülarizasyon ile jejunoileal ve kolonik atrezi olusturulabilmektedir. (Barnard).

EK ANOMALILER : Duodenal atreziler ile diger intestinal atreziler arasindaki en önemli farklardan biri major ek anomalilerin ve trizomi 21in duodenal atrezilerde daha sik görülmesidir. Duodenal atrezilerde %30 oraninda ek anomali ve trizomi 21 eslik ederken, bu oran jejunoileal atrezilerde %10a inmektedir. Duodenal atreziye en sik olarak %20 oraninda kardiyak anomali eslik etmektedir.

TANI : Fetusu tehtid eden malformasyonlar prenatal dönemde alfa - fetoprotein düzeyi, USG, amnion sivi örnegi ve fetal kandan yapilan fetal karyotip ile taninabilmektedir. Polihidramnios duodenal ve üst jejunal atrezili yenidoganlarin %50sinde bulunmaktadir. Ileal ve kolonik atrezilerde ise daha seyrek eslik etmektedir. Polihidramnios saptanmasi fetal USG için mutlak endikasyon olusturur.

Nazogastrik tüp ile elde edilen , 25 mlden fazla safrali gastrik rezidü intestinal obstruksiyon lehine bir bulgudur. Proksimal atrezilerde bebek erken dönemde safrali kusarken, distal atrezilerde kusma geç dönemde ortaya çikar. Jejunum distalindeki tikanikliklar %80 olguda abdominal distansiyon vardir. Duodenal ve proksimal jejunal tikanikliklarda ise karin skafoid veya normaldir.

Mekonyum çikaramama intestinal obstrüksiyon lehinedir. Fakat atrezinin distalinde kalan mekonyum dogumdan sonra çikarilabilir. Proksimal atrezili bebeklerin %40inda, distal atrezili bebeklerin %20sinde indrekt hiperbilirubinemigörülür. Bunun sebebi yenidoganin ince barsak mukozasinda bulunan b - glukuronidaz enzimidir. Bu enzim direkt bilirubini indirekt bilirubine çevirerek enterohepatik resirkülasyona katilmasina neden olur.

Direkt karin grafisinde double - bubble (çift gaz ) belirtisi duodenal obstruksiyonu gösterir. Atrezi seviyesi distale gittikçe direkt filmde görülen hava - sivi seviyelerinin sayisi artar.

Intestinal obstruksiyonlu yenidoganlarda kolon grafisi çekmanin üç nedeni vardir:
1 - Genislemis barsak anslarinin hangi barsak grubuna ait oldugunun degerlendirilmesi.
2 - Kullanilmamis kolon varliginin arastirilmasi.
3 - Çekumun yerinin saptanarak malrotasyonun belirlenmesi.

Duodenal atrezide kolon çapi normalken, distal ileal atrezilerde ise incelmistir. Kolon çapinin en inceldigi patoloji mekonyum ileusudur.

Diğer 'Çocuk Sağlığı' Yazıları