Nöbetçi Eczaneler
22/09/2021

Çocuklarda Umbilikal Hastaliklar

img Embriyoloji : Intrauterin hayatin ilk bir kaç haftalik döneminde, embriyo ve iliskin yapilar su sekildedir:
Arkada genis bir amnion kesesi, bunun hemen önünde embriyo ve onun da önünde yolk kesesi vardir. Karin ön duvari intrauterin hayatin 4. haftasinda gelismege baslar. Bu dönemde, embriyonun öne dogru kivrilmasiyla birlikte arkadaki amnio zari embriyoyu etraftan öne dogru sarar ve embriyonun önündeki yolk kesesini sikistirir. Embriyonun öne dogru kivrilmasi ve yolk kesesinin sikistirilmasi sonucu yolk kesesi üst ve alt olarak iki bölüme ayrilir. Üst bölümün öndeki kese kismi vitellin arter ve venini olustururken, arkadaki sap kismi orta barsagi (mid gut) olusturur. Yolk kesesinin alt bölümünde ise, öndeki vücut sapi (body stalk) kismi umbilikal ven ve arterleri olustururken, daha gerideki kismi arka barsak (hidgut) ve sonradan mesaneyi olusturacak olan allantoisi olusturur. Yolk kesesinin orta barsakla iliskide olan vitellin kanali (omfalomezenterik kanal) ile alttaki vücut sapindan gelisen umblikal damarlar, sonradan birbirlerine yaklasip yapisarak göbegi olustururlar.

OMFALIT : Sinüs seklinde bir konjenital kalinti, kord kalintisi veya ektopik doku varliginda, kötü hijyen veya hastane enfeksiyonlari sonucunda gelisir. Lökal sepsis gelisebilir. Göbekte hafif bir eritemden, sellülit veya ciddi sepsise kadar ilerleyebilir. Gecikmis tedavi nedeniyle portal ven trombozu görülebilir. Bu nedenlerle tani konulur konulmaz kültür sonucuna göre ciddi tedavi gerekir. Konjenital bir kalini var ise cerrahi eksizyonu gerekir. Bazan saglikli bir bebekte de ciddi omfalit gelisebilir. Siklikla klostridiumlarin yol açtigi enfeksiyon göbek disina yayilarak çevre kas ve fasiyalarin nekrozuyla sonuçlanabilir ve mortalitesi yüksektir. Parenteral ciddi antibiyotik tedavisi ve nekrotik dokularin çikarilmasi biçiminde debritman gerekir.

UMBILIKAL GRANÜLOM : Göbegin düsmesinden sonra, göbek çukurunda bir kaç mm çapta pembe kirmizi renkte ve yumusak bir kitle görülebilir ki bu umbilikal granülomdur. Göbekte sulanmaya, çevre ciltte sislige ve kizarikliga neden olur. Küçük granülomlar 1-2 kez gümüs nitrat tatbiki ile yapilan koterizasyonla kolaylikla tedavi olur. Büyük granülomlarda eksizyon ve tabanin koterizasyonu gerekir.

UMBILIKAL POLIP : Göbek düstükten sonra göbek çukurunda kiraz kirmizisi renginde nodül biçiminde kirmizi bir kitle olusabilir ki bu umbilikal poliptir. Polip içinde siklikla vitellin kanali kalintisi olarak barsak mukozasi veya nadiren mide mukozasi bulunur. Umbilikal granülomla sik olarak karistirilir. Gümüs nitrat koterizasyonu ile geçmeyince umbilikal polip oldugu anlasilir ve eksizyonla cerrahi olarak tedavi edilir.

UMBILIKAL FISTÜL : Dogumdan sonraki ilk haftalarda göbegin düsmesi ile birlikte göbekten akinti gelmesi degisik sebeplere bagli olabilir. Intrauterin hayatin erken haftalarinda göbek ile ortabarsak arasinda bir iliski vardir ve bu kanala vitellin kanali veya omfalomesemterik kanal denilir. Vitellin kanali intrauterin hayatin 7. haftasinda kaybolur. Bazan vitellin kanalinin artiklari kalabilir ve umbilikal fistül, sinüs, kist, polip, bant ve Meckel divertikülü ile sonuçlanabilir. Vitellin kanali kaybolmaz ve tam olarak açik kalirsa vitellin kanal açikligi denilir ve dogumdan sonra göbekten ileum kapsami biçiminde intestinal kapsam gelir. Bazan ileumun bir kismi göbekten disari prolabe olabilir hatta strongule olabilir. Göbekteki delikten kontrast madde verilerek çekilen filmde kontrast maddenin barsaklara geçtigi görülerek kesin tani konulur. Rezeksiyon ve anastomoz ile tedavi edilir. Intrauterin hayatta göbek ile mesane arasinda urakus adi verilen bir iliski bulunur ve bu iliski kaybolmazsa urakus açikligi ortaya çikar. Bu durumda göbekten idrar gelir. Göbekteki açikliktan steril kontrast madde verildiginde mesaneye gittigi saptanirsa tani konulur ve cerrahi eksizyon ile tedavi edilir.

UMBILIKAL SINÜS : Göbekten pürülan bir akinti geldiginde genellikle umbilikal sinüs akla gelir. Vitellin kanalinin barsak tarafinin kapanmasi göbek tarafinin açik kalmasi ile olusan sinüse vitellin kanal sinüsü denilir. Mesane ile göbek arasindaki açiklik olan urakusun mesane tarafinin kapanmasi göbek tarafinin açik kalmasi ile olusan sinüse ise urakal sinüs adi verilir. Umbilikal ven ve arterlerin kalintilarina bagli olarak da umbilikal damar sinüsleri görülebilir. Sinüs olarak görülen delikten verilen kontrast madde karin içine dogru gidiyor ve kör olarak sonlaniyorsa vitellin kanal sinüsü; mesaneye dogru gidiyor ve kör olarak sonlaniyor ise urakal sinüs tanisi konulur. Kontrast madde göbekten asagiya ancak saga veya sola dogru gidiyorsa umbilikal arterlerin kalintisi, göbekten karacigere dogru gidiyorsa umbilikal ven kalintisina bagli sinüsler akla gelir. Tüm bu sinüslerde erken cerrahi eksizyon yapilmalidir. Aksi halde bu sinüslerin enfeksiyonlari yenidoganda sepsis ve ölüm ile sonuçlanabilir.

UMBILIKAL KITLELER : Göbek seviyesinde veya göbegin hemen arkasinda karin içine dogru bir kistik kitle varliginda vitellin kanal kisti akla gelir. Vitellin kanalinin göbek ve barsak tarafinin kapanmasi ve orta kismin açik kalmasi sonucunda gelisir. Göbek alt tarafinda göbek ile mesane arasinda bir kistik kitle varliginda urakus kisti düsünülür. Urakus kalintisinin mesane ve göbek tarfinin kapanmasi, ara kismin kapanmamasi sonucu urakus kisti olusur. Her iki kist de eksize edilerek cerrahi olarak tedavi edilir. Vitellin kanal kistinin ve urakus kistinin enfeksiyonu apselere yol açar. Agrili ve hassas bir kitle halini alir. Çocuk ve eriskin yaslarda ortaya çikabilir. Apse rüptüre olursa peritonite yolaçabilir. Önce drenaj sonra eksizyon veya dogrudan eksizyon yapilarak tedavi edilirler. Göbekte vasküler malformasyonlara, ektopik karaciger dokusuna bagli kistler veya dermoid kistler de görülebilir. Nadiren urakus adenokarsinomu da görülebilir.

Diğer 'Çocuk Sağlığı' Yazıları