Nöbetçi Eczaneler
22/09/2021

Yonca Diyeti Kilo Verme

img Özel yonca diyeti kilo verme:
Günde iki porsiyon süt ürünü,
Dört köfte büyüklügünde et çesidi,
Bes porsiyon meyve sebze ve her ögün bir dilim ekmek.
Ögünlerde bir dilim ekmek mutlaka yenmelidir.
Bes porsiyon meyve ve sebze, saglikli beslenmenin ilk kuralidir.
Her gün dört köfte büyüklügünde et çesidi yemek sarttir.
Herkesin günde 2 porsiyon süt ürünü tüketmesi gerekiyor.

Iki Porsiyon Süt Ürünü - yonca diyeti kilo verme
* Süt ürünleri denilince aklimiza süt, yogurt ve peynir çesitleri gelmelidir. Bu besinlerden protein, kalsiyum, fosfor, B2 ve B12 vitamini alinmaktadir.
Günlük olarak yetiskinler 2 porsiyon, hamileler ve emziren anneler ile menopoz sonrasi dönemi yasayan kadinlar 34 porsiyon süt veya süt ürünü tüketmelidir. Bir su bardagi (200 cc) süt veya yogurt; 2 su bardagi ayran ya da 2 kibrit kutusu büyüklügü peynir, bir porsiyon süt ve süt ürününe denktir. Ishal tedavisinde yogurt veya tuzlu ayran tüketilmesinin hayat kurtarici oldugu da bir gerçektir. Az yagli veya yagsiz süt ürünlerinin tercih edilmesi de uygundur.

* Et ve et yerine geçenler deyince, kirmizi et, balik, hindi, tavuk etleri, kuru baklagiller, cevizfmdik ve fistik aklimiza gelmelidir. Bu, grup ile bireyler protein, demir, çinko, magnezyum, B6, Bl, B12 ve A vitamini alirlar. Beslenmemizde her gün, iyi kalitedeki protein kaynaklarini tüketmemiz gerekmektedir. Günde en az 4 köfte kadar et çesidi veya bir tabak kuru baklagil yemegi tüketmek, haftada en az iki kez balik yemek gerekir.
Salam, sosis gibi yiyeceklerden vazgeçemeyenler, mutlaka C vitaminin yönünden zengin domates, portakal, kivi, yesil biber gibi besinlerle E vitamini içeren koyu yesil yaprakli sebzeleri beraber yemelidir. Saglikli bireyler her gün bir yumurta tüketebilir. Ancak kalpdamar hastaligi olanlarin ya da bu riski tasiyanlarin haftada 2 kez yumurta yemesi daha uygundur. Çünkü yumurtada bulunan lesitin maddesi beyin fonksiyonu için önemlidir. Ayrica yumurtanin sebze ve tahillarla beraber tüketilmesinin, kandaki kolesterol üzerine olumsuz etkisi de yoktur. Et tüketiminin düsük oldugu ülkemizde, protein kaynagi olan
kuru baklagiller haftada 45 kez, C vitamininden zengin besinlerle birlikte yenmelidir.

* Sebze ve meyveler, yüksek oranda su ve düsük oranda protein, karbonhidrat ve yag içermeleri nedeniyle saglikli beslenmenin önemli parçasidir. Antioksidanlar, bitkisel kimyasallar, diyet lifi gibi yararli bilesikleri içermeleri nedeniyle, kronik hastaliklara karsi koruyucu özellik tasiyip vücudun zararli maddelerden temizlenmesini (detoksifikasyon) saglamaktadir. Bu nedenle bir gün içerisinde mutlaka koyu sari (havuç, patates), koyu yesil (ispanak, marul, kivircik, pazi, semizotu) ve nisastali (patates, bezelye) olan sebzeleri tüketmek gerekir. Mevsimine uygun meyve ve sebze tüketmek çok önemlidir. Çünkü vücudumuzun antioksidanlarla ve vitaminlerle yüklenmesi bagisiklik sistemimizin güçlenmesi ve saglikli olmamiz anlamina gelmektedir. Günde 5 porsiyon sebzemeyve yemek gerekir. Bunun iki porsiyonu yesil yaprakli sebze, portakal, limon ve domates olmalidir.

En Iyi Tahil, Bugday ve türevleri (Bulgur) - yonca diyeti kilo verme
* Ekmek ve tahil ürünleri saflastirilmadigi sürece B12 disinda bütün B grubu vitaminleri, kompleks karbonhidratlari, diyet lifini ve bitkisel proteinleri içerir. Ayrica tahillar bir miktar yag içerir ve bu yag da E vitamini bakimindan zengindir. En iyi tahil kaynagi ülkemizde de çok kullanilan bulgurdur. Kepeginden ayrilmamis makarna, pirinç, eriste ve ekmekler de önemli kaynaklardir. Az hareketli ve sisman bireyler günde 3 ince dilim ekmek (75 g.), çok hareketli, zayif olan bireyler 9 dilim ekmek tüketebilir. Tahil ürünleri her gün, her ögün alinmalidir. Protein ve vitamin içeriginin artirilmasi için tahillar, kuru baklagil ve süt ürünleri ile beraber tüketilmelidir.

* Vücudun savunma sisteminin güçlenmesi için tek bir antioksidan ögeden çok miktarda almak etki yapmaz. Bunun yerine iki veya üç antioksidan ögenin alimi daha uygundur. Yani vücudun savunma sistemi ancak beslenmede çesitlilik saglandigi zaman optimal düzeyde olmaktadir.

* Metabolizmanin düzenli çalismasi için en az 3 ögün besin tüketilmesi saglikli bulunmaktadir. Ögünler arasinda 45 saat süre olmalidir.

* Uzun ve saglikli yasamin anahtari, boya uygun vücut agirliginin korunmasidir. Günlük enerji aliminin kontrolü ve düzenli fiziksel aktivite yapmak önemlidir. Her gün 30 dakikalik yürüyüs yapmak gereklidir.

* Hizli kilo kaybindan kaçinin. Çünkü kalici sonuçlar için kilo kaybinin yavas olmasi gerekiyor. Haftada 0,51,0 kg zayiflanmak ideal olandir.

* Yemegin lezzetine bakmadan tuz eklemeyin. Iyotlu tuz kullanin. Günde çeyrek çay kasigi iyotlu tuz yeterlidir.

* Alkol konusunda da önemli bir uyari yapalim. Alkolün sindirim enzimlerini bozdugu, karaciger ve beyin üzerinde olumsuz etkileri oldugunu biliyoruz. Eger alkol tüketecekseniz günde 2 kadehi geçirmeyin. Içkinizi yemek yerken alin. Böylece alkolün emilmesini azaltabilirsiniz.

Diğer 'Hazır Diyet' Yazıları