Nöbetçi Eczaneler
22/09/2021

Beslenme Kanser Diyeti

img Diyetin ve beslenmenin kanserin gelisiminde oynadigi rolü degerlendirmek ve açikliga kavusturmak için birçok arastirma yapiliyor. Hiçbir dolaysiz neden-sonuç iliskisi kanitlanmadiysa da, istatistikler bazi gidalarin bazi kanser tiplerinin riskini arttirabildigini ya da azaltabildigini göstermektedir.

Amerikan Kanser Dernegi ve Ulusal Kanser Enstitüsü, insanlarda bazi kanser türlerinin gelisme riskinin azaltilmasina yardimci olmak için diyet kurallari hazirladi. Genel olarak saglikli bir diyet için genel tavsiyeler içermektedirler:

-Normal bir vücut agirligini koruyun. Basta prostat, pankreas, gögüs, yumurtalik, kalinbagirsak, safra kesesi ve rahim kanseri gelmek üzere, insanlarda bazi kanserlerden ölme orani sismanlikla baglantilidir.

-Diyetinizde çok fazla doymus ve doymamis yagdan kaçinin. Bazi çalismalarin ortaya koydugu kanitlar, diyetteki yag seviyeleri ile prostat kanseri, kalinbagirsak kanseri ve diger kanserlerin olusumu arasinda bir iliski oldugunu düsündürmektedir. su anda, bu tür baglantilarin nedenleri açik degildir.

-Son raporlar, diyetteki yag tüketiminin gögüs kanseri sikligiyla iliskisiz olabilecegini düsündürmektedir. Yag tüketimi için hiçbir kural belirlenmemistir, ama genel olarak yag tüketimi düstükçe kanser riskinin düstügü görülmektedir. Ihtiyatli bir yag tüketimi kurali, toplam kalori tüketiminizin yüzde 30 udur. (Yagi diyetinizden tamamen çikarmaya çalismayin; bunun ne yarari vardir ne de olanagi.)

-Lif açisindan zengin gidalar yiyin. Günde 25 ile 33 gram lif tüketimi önerilir. Diyet lifi, vücudu özellikle kalinbagirsak kanseri olmak üzere, bazi kanser biçimlerinden korur gibi görünmektedir. Belirli lif tiplerinin etkileme biçimi açik degildir. Bu nedenle, taze meyve, sebze ve az islenmis tahil ürünleri gibi çesitli diyet kaynaklarini her gün yiyin.

-A vitamini ve C vitamini açisindan zengin gidalari her gün yiyin (Bazi örnekler, A vitamini kaynaklari olarak havuç, ispanak, tatli patates, seftali, kayisi, koyu yesil ve koyu sari taze sebzeler ve meyvalar; C vitamini için portakal, greyfurt, çilek, yesil ve kirmizi biberler). A vitamini, agiz boslugu, bogaz, girtlak ve akciger kanserleri dahil olmak üzere, bazi kanserlerin sikliginin azaltilmasina yardimci olabilir. Ayrica, hayvanlar üzerinde yapilan çalismalar, genel olarak C vitamini olarak bilinen askorbik asitin, nitratlar yendiginde üretilen bazi kanserojen bilesiklerin olusumunu önleyebildigini göstermektedir. Ama, bu vitaminleri normal ihtiyacinizdan daha fazla miktarda tüketmeniz gerekmez.

-Brokoli, lahana, Brüksel lahanasi, kivircik lahana, karnabahar, yer lahanasi, hardal yapraklari ve Isviçre pazisi gibi sebzeleri düzenli diyetinizin bir parçasi haline getirin. Arastirmalar bu gidalarin kalinbagirsak, mide ve akciger kanserlerinin gelisimine karsi koruma sagladiklarini göstermektedir.

-Tuzlanarak, tütsülenerek ve nitratla islenmis gidalardan az miktarda yiyin. Bu gida grubu sucuk, jambon ve digerleri gibi tütsülenmis ve konserve edilmis etleri içerir. Yemek borusu ve mide kanseri sikligi, bu gidalari çok miktarda yiyenlerde daha yüksektir.

Izgara ya da tütsüleme gibi bazi pisirme yöntemleri kansere yol açabilen maddeler üretebilir bu nedenle bu yöntemleri az kullanmak gerekir.

Yemek pisirirken kullandiginiz tuz miktarini, yarim kilo ette dörtte bir çay kasigi tuz, pisirilmis sebze ya da tahil porsiyonu basina sekizde bir çay kasigi tuzla sinirlayin. Jambon, soya sosu ya da tursu gibi asiri tuzlu gidalari al-mayin ya da seyrek olarak ve az miktarlarda yiyin.

-Alkol kullaniyorsaniz, az kullanin. Uzun süreler boyunca çok miktarda alkol içmek, karaciger kanseri riskini arttirir. Alkol tüketimi sigarayla ya da tütün çignemeyle birlestiginde, agiz, girtlak, bogaz ve yemek borusu kanseri riskini arttirir. Günde iki ya da daha az bardak tavsiye edilir. Bu makuldür. Günlük diyetinizi çok az degistirerek bu önerileri uygulayabilirsiniz. Ancak, bu önlemlerin kanserden koruma saglayabilecegi kesin degildir.

Diğer 'Hazır Diyet' Yazıları